Ads 468x60px

Dessert

Saturday, September 19, 2009

Sambal Goreng Jawa




Ada kelainan skit pada menu pagi raya tahun ni. Menu wajib kita org untuk raya pertama biasalah - ketupat, rendang campur ( daging + hati + paru + limpa ) & kuah kacang. Tahun ni tekak akak gatei la pulak terasa nak makan something different konon. So ini lah hasilnya : sambal goreng jawa.

Resepi ni akak dah modified dari banyak2 resepi yg akak google kat tenet - improvised in accordance to my taste la. Cili api dah tentu extra punya....baru lah ada ummphhh !!


Bahan-Bahan

1/2 kg paru, direbus dgn garam hingga lembut
1/2 kg udang, digoreng sebentar
2 keping tempe, dipotong kecil & digoreng
2 keping tauhu, dipotong kecil & digoreng
2 biji kentang, dipotong kecil & digoreng
10 urat kcg panjang, dipotong serong
2 biji bwg besar, di mayang
5 biji bwg putih, dimayang
Secekak suhun, dikerat2 & direndam
3 camb cili kisar
2 btg serai, dititik
1/2 in lengkuas, dititik
15 biji cili api, dibelah 2
1 cawan santan
1 inci belacan, diramas dgn air asam jawa
Garam & gula secukup rasa


Cara-Caranya

- Tumis cili kisar, lengkuas & serai hingga garing.
- Masukkan bwg besar, bwg putih & cili api
- Masukkan kcg panjang & goreng hingga separuh masak.
- Masukkan air asam & belacan, garam & gula.
- Masukkan paru, udang, tempe, tauhu & suhun - kacau rata.
- Masukkan santan & sedikit air jika perlu.
- Goreng hingga kering.
- Angkat apabila kcg pjg sudah empuk.


Nota : Boleh juga ditambah dgn petai yg dihiris halus, jika suka.



0 comments:

Post a Comment